Gadget

Dynamic World
Forrás: dynamicworld.app

A Google lehetővé teszi a valós idejű Föld felszín követést

Bolygónk (drámai) változásai az űrből is láthatóak, ezek pedig részben az éghajlatváltozás következményei. Így a Google újítása a tudomány számára is rendkívül hasznos lehet.

A Google még 2001-ben hozta létre a Google Earth alkalmazását, amely háromdimenziós, műholdas felvételekkel tarkított Földgömbbel ejtette ámulatba a felhasználókat. Nemsokra rá pedig piacra dobta a Google Térképet, amely napjaink egyik legnépszerűbb szolgáltatása. 

A Google új, Dynamic World csúcstechnológiás szolgáltatása a tudomány oldalára állt, ugyanis lehetővé teszi a kutatóknak, hogy saját térképeket készítsenek a Google gépi tanulási modell eredményei alapján, ami jelentős előrelépés a térképkészítésben. A kutatók a helyi információkat a Dynamic World adataival kombinálhatják egy új térkép elkészítéséhez, például egy olyanhoz, amely elemzi a termés betakarítását bizonyos dátumok között. A Dynamic World a szezonális ökoszisztéma-változások hosszabb távú tendenciáinak megértéséhez is hasznos lehet. 

A platform megmutatja, hogy mi található egy adott területen körülbelül 100 négyzetméteres pontossággal. A rendszer 9 felületet (víz, fák, fű, elárasztott növényzet, vetés, cserjés, épített környezet, pusztaság, hó és jég) különít el. Az efféle térképek eddig akár éveket is igénybe vevő módszerrel készültek, és jóval kevésbé precíz kimutatásokkal szolgáltak, ezért ez hatalmas előrelépés ezen a területen. 

Ahogy Craig Hanson, a World Resources Institute élelmiszer-, erdő-, vízügyi és óceáni részlegének alelnöke kifejti a Google hivatalos közleményében: "ha a világ meg akarja termelni a szükséges mennyiségű terményeket a földből, megvédeni a megmaradt természetet és visszaállítani az elvesztett területek egy részét, akkor megbízható, szinte valós idejű megfigyelésre van szükségünk a bolygó minden egyes hektárjáról." 

A Dynamic World naponta 5000 képpel egészül ki, a világ bármely pontjára rákereshetünk benne, és összehasonlításokat is végezhetünk 2015 júniusáig visszamenőleg az akkori és mostani állapotokat illetően.