Gadget

chipexport
Forrás: 123rf.com

A 80-as évekbe löki vissza Oroszországot a tajvani új chipexport-stop

Szigorú korlátozásokat vezetett be Tajvan az Oroszországnak és Belarusznak szállítandó számítógépchipekre és chipgyártó berendezésekre, amivel tovább nehezítheti a két, embargó alá vett ország helyzetét.

25 megahertz – a tajvani gazdasági minisztérium rendelete értelmében ennél gyorsabb chipeket mostantól tilos a szigetországból Oroszországba és Belaruszba exportálni. A processzorok esetében már régóta nem megahertzben (MHz), hanem gigahertzben (GHz) számolják a sebességet jelentősen (de nem egyedül) befolyásoló órajel-frekvenciát. Csak összehasonlításképpen: 25 MHz-es frekvenciával az Intel i386 processzorai működtek az 1980-as évek második felében…

Már önmagában ez is számtalan processzortól és egyéb chiptől vágja el a két országot, de Tajvan egyéb korlátozó tényezőket is életbe léptetett. Ennek megfelelően tilos olyan processzort exportálni, amely: 

  • teljesítménye eléri az 5 gigaflopsot 
  • külső adatátviteli sebessége meghaladja a 2,5 megabájt/másodpercet 
  • több mint 144 lábbal rendelkezik 
  • aritmetikai logikai egysége legalább 32 bites. 

Mindezeken túl a chipgyártáshoz szükséges berendezéseket, például litográfiai eszközöket sem szállíthatnak a két országba.

A mostani lépés tovább nehezíti Oroszország és Belarusz dolgát. Mivel Tajvan a világ legnagyobb chipgyártója (különösen, ami a fejlett processzorokat illeti), a tiltás után a két országnak még bonyolultabb lesz megfelelő alkatrészeket találni az olyan mindennapi eszközökbe, mint a számítógépek, telefonok vagy akár tévék és autók. Az amerikai és más nyugati processzorgyártók már korábban tiltólistára helyezték Oroszországot, amely így kénytelen más forrásokból, például Kínából beszerezni az x86-kompatibilis Intel- és AMD lapkákat, amelyek azonban jóval lassabbak, mint az eredetiek. A nagyobb teljesítményű szervereket is próbálják átállítani a saját fejlesztésű Elbrus processzorarchitektúrára, amelyről azonban (még a háború előtt) azt állapította meg a Sberbank technológiai részlege, hogy több szempontból is alkalmatlan a feladat ellátására.