Gadget

MAC
Forrás: 123rf.com

7 trükk, hogy könnyebben kiigazodjon a Mac Finderben

Egy beépített program, egy ablak a rendszerre, egy indító az alkalmazásokhoz. A Finder rögzíti a legutóbbi tevékenységeket, és még sok más hasznos funkciót is ellát, úgyhogy bátran kijelenthetjük, ez talán a legfontosabb segédprogram a Mac számítógépeken. Íme néhány trükk, amellyel könnyebben tudja használni a segédprogramot! 

1. Tegye rendbe a Finder oldalsávját A Finder a legegyszerűbb módja annak, hogy a felhasználó egyszerűen odaugorjon a kulcsfontosságú pontokhoz, például az iCloud Drive mappához vagy a Mac géphez csatlakoztatott külső merevlemezek listájához. Ezek mind elérhetőek a Finder oldalsávon keresztül.

Az oldalsáv testre szabható, a felhasználó jelölőnégyzetek segítségével kiválaszthatja a Beállítások, Oldalsáv menüpont alatt, hogy mely parancsikonok jelenjenek meg rajta, és milyen sorrendben legyenek. Itt a legszükségesebbeket érdemes egyébként összegyűjteni. 

2. Alakítson ki lenyűgöző címkerendszert A Finder lehetővé teszi a fájlok címkézését és mappákba rendezését, ami hasznos (de gyakran figyelmen kívül hagyott) módot kínál a rendben tartásukra. Például megcímkézhet egy adott projekt számára fontos fájlokat, és néhány kattintással mindegyiket megjelenítheti a képernyőn, még akkor is, ha több lemezmeghajtón és mappában vannak elosztva.

A fájlok címkézésének számos módja van, beleértve a Ctrl+Click billentyűkombinációt, illetve a címkéket az oldalsávon is megtalálhatja, és a Finder > Beállítások > Címkék menüpontban kiválaszthatja, hogy melyek jelenjenek meg a sávban és a Finder menüiben. 

3. Nevezze át a fájlokat csoportosan Először válassza ki az átnevezésre szoruló fájlokat, Ctrl+kattintson az egyikre, majd válassza az Átnevezés lehetőséget.

A megjelenő párbeszédpanel három lehetőséget kínál a fájl átnevezésére, amelyeket a felső legördülő menüből választhat ki. Válassza a Szöveg cseréje lehetőséget (ugyanaz a szöveg minden fájlnévben lecserélődik), a Szöveg hozzáadása (egyéni szöveg minden fájlnévhez hozzáadódik) vagy a Formátum (minden fájlnév szabványos módon van formázva) lehetőséget az Ön igényei szerint.  

4. Az ablakok helyett használjon füleket Csakúgy, mint a webböngésző, a Finder is használhat lapokat ugyanabban az ablakban, ha a rendszer több részén böngésznek egyszerre. Így a munkaterület kevésbé lesz zsúfolt, és könnyebben válthat a lapok között, mint az ablakok között.

Új Finder lap létrehozásához válassza a Fájl és az Új lap lehetőséget, vagy nyomja meg a Command+T billentyűkombinációt a billentyűzeten. Egy mappát új lapként is megnyithat a Ctrl+Click billentyűkombinációval – válassza a Megnyitás új lapon lehetőséget a megjelenő menüből. Használja a Ctrl+Tab billentyűket az aktuális ablak lapjai között való előrelépéshez, a Shift+Ctrl+Tab billentyűkombinációt pedig a másik irányba való visszalépéshez. 

Van néhány extra laphoz kapcsolódó trükk is. Először is, ha áttekintést szeretne kapni az összes megnyitott lapról, válassza a Nézet lehetőséget, majd az Összes lap megjelenítése lehetőséget (vagy nyomja meg a Shift+Command+\ billentyűkombinációt). Másodszor, egyesítsen több Finder ablakot egy több lappal az Ablak és az Összes ablak egyesítése lehetőség kiválasztásával. 

5. Módosítsa az alapértelmezett Finder nézetet Talán észrevette, hogy a macOS nagymértékben szabályozza a fájlok megjelenését a Finderben. Az aktuális Finder ablak nézetbeállításainak megadásához válassza a Nézet, majd a Nézetbeállítások megjelenítése lehetőséget. Innen számos beállítást választhat az éppen használt nézet típusától függően. A párbeszédpanel tetején található Mindig nyitva… jelölőnégyzet használatával beállíthatja, hogy a Finder mindig nyissa meg ezt a mappát az Ön által megadott beállításokkal.

6. Válassza ki, hol induljon a Finder Ha nincs nyitva Finder ablak, és elindítja a segédprogramot, automatikusan a Legutóbbiak nézetbe kerül. Ez egy praktikus áttekintés azokról a fájlokról és mappákról, amelyeken a közelmúltban dolgozott. A Finder azonban elindíthatja a rendszer egy másik részét. Nyissa meg a Finder menüt, a Beállítások, majd az Általános elemet ahhoz, hogy az Új kereső ablakai legördülő menüjében választhasson.

Az olyan gyakori helyek, mint például az asztal és a dokumentumok mappa, jól láthatóak, de rákattinthat az Egyéb elemre is, ha ki szeretne választani egy mappát vagy helyet a Mac számítógépén.

7. Ismerje meg a billentyűkódokat A billentyűparancsok rendkívül hasznosak lehetnek mindenhol a Mac gépen, beleértve a Findert is. Például nem kell a fájlt a kukába húznia a törléshez – kijelölheti, és megnyomhatja a Command+Delete billentyűkombinációt. A fájl azonnali, végleges, a Kuka mappát kikerülő törléséhez használja az Option+Command+Delete billentyűket.

A Command+Shift billentyűkombinációval, majd a jobb betűvel ugorhat a rendszer különböző részeire. Adjon a billentyűkombinációhoz hozzá egy D-t, hogy az Asztalra, egy F-et, hogy a Legutóbbi mappára, egy R-t, hogy az AirDrop mappára, vagy egy I-t, hogy közvetlenül az iCloud Drive mappára léphessen. 

Egy másik hasznos tudnivaló a Command+F, amely megnyitja a Finder keresési felületét. 

A kivágás és beillesztés meglehetősen jól el van rejtve a Finderben – a másolás és beillesztés az alapértelmezett művelet –, de egy billentyűparancs feloldja ezt a mechanizmust. A másoláshoz továbbra is használhatja a Command+C billentyűkombinációt, de a Command+V beillesztés helyett nyomja meg az Option+Command+V billentyűkombinációt. Ez átvált a kivágás és beillesztés folyamatra. 

Rengeteg mást is érdemes megismerni, az Apple teljes listája itt található.