Gadget

carplay
Forrás: 123rf.com

5 új funkció érkezik az Apple-eszközökre

Az Apple bejelentette az év legnagyobb iPhone szoftverfrissítését: az iMessage visszavonásának vagy szerkesztésének lehetőségétől a CarPlay funkcióinak kibővítéséig, íme néhány újdonság az Apple WWDC-s bejelentései közül.

A Worldwide Developer Conference keretein belül számos új funkciót ismertetett az Apple, amelyek az iPhone-ok, Mac-ek és egyéb eszközöket érintik. Az iPhone lezárási képernyőjének megjelenésében, valamint az olyan általánosan használt alkalmazások esetében, mint a Messages, Mail és Maps, számos fejlesztéssel rukkolt elő a cégóriás. 

Ezek mindenki számára elérhetőek lesznek, akiknek 2017-ben vagy később kiadott iPhone-juk van. A legrégebbi támogatott eszköz az iPhone 8. 

Íme néhány a legnagyobb változtatások közül 

 

E-mail ütemezés. Az iPhone készülékek beépített Mail alkalmazásában hatékonyabbá válik a keresés, valamint lehetőség van az e-mailek küldésének ütemezésére is. 

Az iMessages küldésének visszavonása és szerkesztése. Az iOS új verziója több jelentős frissítést is tartalmaz a Messages alkalmazáshoz. Az egyik újítás az, hogy az iMessage üzenet elküldését követően 15 perc áll rendelkezésre szerkeszteni vagy visszavonni azt. A címzett erről nem kap értesítést, csak azt látja, hogy szerkesztették vagy visszavonták az üzenetet. A felhasználók olvasatlanként is megjelölhetik a szövegeket. 

CarPlay újdonságok. Az Apple a CarPlay-t is megrenoválta. Innentől kezdve olyan információkat is megjelenít, mint például a jármű sebessége, vagy hogy milyen üzemmódban van épp, de ezen kívül személyre szabhatóis lesz. 

A mesterséges intelligencia automatikusan rendezi, szerkeszti, lefordítja és megosztja a fényképeket. Az iPhone-ok az elmúlt néhány évben a helyszínek és személyek alapján csoportosítva fényképalbumokat tudtak létrehozni. Az alkalmazás újabb verziója most már mesterséges intelligencián alapul, amely képes automatikusan megosztani a fényképeket, akár hat személlyel is, attól függően, hogy ki van a képen. A legmenőbb mesterséges intelligencia funkció a Visual Look Up, amely képes kivágni egy kutyát, egy személyt vagy más témát a fényképről, és matricaként elhelyezheti képeken vagy más alkalmazásokban. 

Testreszabható zárképernyők. A felhasználók valós idejű adatokat megjelenítő, kisebb widgeteket adhatnak hozzá a zárolt képernyőhöz, például időjárás-előrejelzést, vagy – most először - az óra betűtípusát is megváltoztathatják. Egyes alkalmazások képesek lesznek személyre szabott widgetek megjelenítésére. Az értesítések mostantól a képernyő alján jelennek meg, nem a tetején.