Cégvilág

server
Forrás: pixabay.com

Tovább élnek a Microsoft szerverei

Négyről hat évre növelte a felhőszolgáltatásait működtető szerverek élettartamát a Microsoft, és ezzel dollármilliárdokat nyer. 

A hírt a vállalat pénzügyi vezetője, Amy Hood jelentette be néhány napja, a Microsoft negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit ismertető eseményen. Mint mondta, a szoftverkörnyezet fejlesztésével sikerült növelni a szerverek és a hálózati eszközök működtetésének hatékonyságát, ami a technológiai fejlődéssel együtt lehetővé tette, hogy a hardverek tervezett leírási idejét négyről hat évre növeljék. 

A szoftverek fejlesztésére befektetett összeg busásan meg fog térülni a Microsoft számításai szerint. Hood elmondása szerint csak a most kezdődött 2023-as pénzügyi évben 3,7 milliárd dollárral javítja az eredményeket, amelyből 1,1 milliárd már az első negyedévben jelentkezni fog. 

A Microsoft két nagy riválisa, az Amazon (AWS) és a Google is bejelentette, hogy növeli eszközei élettartamát, de ilyen messzire egyelőre nem jutottak. Idén februárban a Google azt közölte, hogy háromról négy évre emeli szerverei élettartamát, míg az AWS nyilvánosságra hozott terveiben az szerepelt, hogy a szervereket hat, a hálózati eszközöket öt évig fogja használni, ami mind a két termékcsoport esetében egy éves növekedést jelentett. 

Ami jó a felhőszolgáltatók pénzügyeinek, az persze nem olyan jó a nagy processzorgyártóknak, amelyek így a piac egy fontos részétől keresletcsökkenésre számíthatnak. Öröm az ürömben, hogy ezzel majdnem egyidőben a Facebook és a Google is jelezte, hogy több milliárd dollár értékű szerverbeszerzéseket tervez: ezek olyan beruházások, amelyek a Covid-járvány miatt maradtak el. 

Közben a felhasználóknak is fel kell tenniük maguknak – és a szolgáltatóiknak – néhány kérdést. Egyrészt, talán jogos az elvárás, hogy a nagy megtakarításból nekik is csurranjon-cseppenjen valami. Másrészt nem mindenki számára lehet megnyugtató, ha hatéves – két-három generációval ezelőtti – hardveren futnak a rendszerei.