Cégvilág

samsung1
Forrás: pixabay.com

Lelassult a Samsung gyártása

A globális kereslet csökkenése miatt lelassult a Samsung okostelefonok gyártása, a vállalat ennek ellenére viszonylag optimista az okostelefonok iránti kereslet második félévet illetően. 

Lelassult termelésről számoltak be a világszerte ismert márka vietnami okostelefon-gyárában dolgozók. A csökkenés legfőbb oka, hogy a kiskereskedők és a raktárak a fogyasztói kiadások globális visszaesése miatt az egyre halmozódó árukészlet eladásával küzdenek. De nemcsak a kiskereskedők, hanem az olyan gigászi raktárpiacok is megteltek, mint az amerikai Best Buy és a Target Corporation is.  

A vásárlás visszaesése a Covid-korszak első hullámát jellemző költekezési láz számlájára írható, ami után a fogyasztók érzhetően meghúzták a nadrágszíjat. Utóbbi az okostelefon-piacra is hatással van.

A Samsung 2021-ben mintegy 270 millió okostelefont készített el. Az érintett vietnami gyár weboldala szerint, a mobilok közel fel itt készülhet, ugyanis a gyártókapacitása évente mintegy 100 millió készülék előállítására van kiépítve. Ahogy a Reuters riportjából kiderült, ez most nincs kihasználva. A lap által megkérdezett tucatnyi munkás szinte mind arról számolt be, hogy „az üzlet nem megy jól.” 

„Csak heti három napot fogunk dolgozni, egyes sorok a korábbi hat helyett négy napos munkahétre térnek át, és túlórára sincs szükség”, mondta a Reutersnek az üzem egyik dolgozója, aki kollégáival együtt körülbelül öt éve dolgozik a Samsungnál, és azt mondták, hogy soha nem láttak még ennél mélyebb termeléscsökkentést. Ennek az az oka, hogy a készletek magasak, és kevés az új megrendelés. 

A Gartner piackutató cég arra számít, hogy a globális okostelefon-szállítások idén 6 százalékkal csökkennek a fogyasztói kiadások visszafogása és a kínai eladások erőteljes visszaesése miatt. Ennek ellenére a Samsung optimista, az okostelefonok második félévi keresletével kapcsolatban a múlt heti eredménybeszámolóján azt mondta, hogy az ellátási lánc zavarai nagyrészt megoldódtak, és a kereslet vagy szinten marad, vagy akár egyszámjegyű növekedést is mutathat. 

A dél-koreai nagyvállalat a csodát az összehajtható telefonok eladásainak második éves növekedéséről várja, amit főként a korábbi zászlóshajónak számító Galaxy Note eladásai és a várhatóan augusztus 10-én debütáló legújabb összecsukható telefonok okozhatnak.