Piackutatás

Két szép, kerek szám

Hosszú távra tervezve

Tizenötödik évébe ért idén a Magyar Infokommunikációs Jelentés, „sneak peak” rovatunk pedig tÍz éves lett. Jubileumi cikkünkben a kutatás érdekes hátterét és a következő kiadás újdonságait mutatjuk be.

2001-ben indította útjára a hazai infokom-piacokat feltérképező, átfogó kutatássorozatát a BellResearch kutató- és tanácsadócég. „A dotkom-lufi akkoriban már jócskán eresztett, mégis nyilvánvaló volt számunkra, hogy az infokommunikáció perspektívái tágasak maradtak. A hazai piacnak szüksége volt egy átfogó alapkutatásra, amely éves rendszerességgel szállít megbízható számokat, pontos képet adva a fejlődésről és a trendekről”, tekint vissza a Magyar Infokommunikációs Jelentés másfél évtizeddel ezelőtti startjára Jakab Áron, a BellResearch igazgatója.

 

Piacismeret mindenkinek

A Jelentés a legnagyobb ilyen jellegű hazai kutatás, mind időhorizontját, mind átfogó tematikáját tekintve. Szakmailag megalapozott információforrásként számos vállalat életébe, piacelemzési és stratégiaalkotási folyamataiba szervesen beépült, és a piaci kereteket alakító intézmények is támaszkodnak az eredményekre. A piacvezető legnagyobbak mellett olyan kisebb, feltörekvő szereplők is költséghatékony információforrásként használják, akiknek a mindennapi gyakorlatába még nem épült be a kutatás, vagy saját projekteket nem tudnak megfinanszírozni.

„A Jelentés, mint szindikált elemzés, széles felhasználói körnek készül. Alapvető fontosságú ezért, hogy megközelítése, módszertana és besorolási rendszere egyfajta iparági konszenzusként mindenki számára alkalmazható legyen” – világít rá Jakab Áron. A piac meghatározó vállalatait – úgy is, mint a Jelentés rendszeres megrendelőit – a kutatók a tematika alakításába is bevonják; a rendszeres frissítés követi a piac és a technológia alakulását és ennek megfelelően az ügyfélkör aktuális igényeit.

„Természetesen gyakoriak a sztenderdeken túlmutató információigények is, ezeket a kutatók az adatbázis rugalmas, testre szabott elemzésével elégítik ki. Egyedi kutatások megalapozására, speciális célcsoportok kijelölésére is alkalmazzuk a Jelentés értékes információhalmazát, ami előnyt biztosít ezekben a projektekben”, teszi hozzá.

 


 

Tükör által tisztán

A kutatássorozat keresleti oldali, integrált megközelítéssel ad képet a piacokról. Az üzleti körben a vállalatok és intézmények, a lakossági szegmensben a háztartások és az egyének eszközellátottságát, igénybe vett szolgáltatásait, költéseit és preferenciáit, valamint jövőre vonatkozó terveit vizsgálja objektív módon, a kínálati oldal szándékaitól és várakozásaitól függetlenül. Az adatok elemzését a naprakész piacismerettel rendelkező kutató és tanácsadói team szakértő interpretációja egészíti ki.

A Jelentés moduláris felépítésű: a húsz, részletekbe menő elemzési egységet három szakértői összefoglaló egészíti ki, amelyek a részpiacok aggregációjával és a trendek elemzésével további hozzáadott értékkel támogatják stratégiai alkalmazást.

A kutatás komplexitásából adódóan az egész évet kitölti. Az előkészítés és a tematikai frissítést követően tavasztól több hullámban, összesen több mint 7000 vállalati és intézményi döntéshozóval, illetve a lakossági szegmensben háztartásfőkkel és egyénekkel készül interjú. A nagy mintás adatfelvételek pontosan tervezett, rétegzett mintavétellel és többdimenziós statisztikai súlyozással képezik le az alapsokaságokat. A projekten több mint száz kérdezőbiztos és számos kutató szakember dolgozik. A hatalmas információtömegből az elemzők munkája nyomán készülnek el a Jelentés moduljai, ezt követően a tanácsadók beépítő workshopokkal segítik a megrendelőket az eredmények testre szabott értelmezésében és stratégiába illesztésében.

 

A tizenötödik kiadás

Már javában készül a Jelentés tizenötödik évfolyama, amely számos tematikai frissítéssel jelentkezik. „Hangsúlyt kap az új mobilpiaci szereplők megjelenése, a mobil voip üzleti használata és piaci hatásai, az okoseszközök integrációja (byod) és biztonsága, valamint a vállalatok digitális írástudása, de olyan „forró témák” is fókuszba kerülnek, mint a cloud, a big data, az m2m, valamint a roamingdíjak eltörlésével kapcsolatos ismeretek és várakozások”, avat be az újdonságokba Jakab Áron.

„A cikksorozat tizedik évének végére érve bízunk benne, hogy az olvasóink számára érdekes és hasznos tartalom, szemléletformáló szerepet is betöltve, egyre többek kedvét hozza meg a piaci adatok stratégiai alkalmazásához és az egyedi, célzott kutatásokhoz. Az őszi folytatásban már a BellResearch friss piaci adataiba tekinthetünk bele.