Piackutatás

25_old_dusty_rotary_dial_telephone.jpg
Forrás: ITB
Nehéz nem látni a vezeték végét

Fix a mobil térnyerése

Mobil- és ip-irányú a technológiai migráció, és csökkennek az arpu-k* – ezek a meghatározó trendek most az üzleti távközlési piacokon.

A BellResearch „Magyar Infokommunikációs Jelentés” című kutatássorozatának legfrissebb elemzésében a hagyományos analóg és isdn, a közvetítőválasztásos (cs/cps) és a kábeltelefónia (voca), illetve szélessávú hozzáférésen nyújtott ip-alapú telefonszolgáltatások (szolgáltatói voip, voin) piacát vizsgálja.

Az egyes üzleti szegmensek fixtelefon-használata korántsem azonos. A 10 és 249 fő közötti kkv-k, a nagyvállalatok és az intézmények körében teljes körűnek tekinthető a vezetékeshang-penetráció, a megoldások jól illeszkednek e szervezetek mindennapi működésének gyakorlatához. Éles kontrasztban áll ezzel az 1–9 fős mikrovállalkozások szegmense, amely egyre inkább a mobiltelefóniára támaszkodik, az előbbieknél sokkal kevésbé (telep)helyhez, irodához kötődő üzletviteléből adódóan – ott is, ahol egyébként helyhez kötött telefon is elérhető. Ez a szegmens mutatkozik a leginkább nyitottnak a meglévő vezetékes infrastruktúra teljes leváltására mobiltelefóniára, amit az adatok tanúsága szerint egyre több cég meg is lép. „A mikrovállalatok közel fele nem használ semmilyen fixtelefon-szolgáltatást”, mutat rá Gál Tamás, a BellResearch vezető tanácsadója.


 

Kevesebb az előfizető, mint a felhasználó

A piac további lényeges sajátossága, hogy a fixtelefon-szolgáltatások „közvetlen” előfizetőinek száma a használókénál alacsonyabb. A szervezetek egy része magán- vagy más jogi személy nevén levő előfizetést vesz igénybe, például az anyacég, felettes intézmény vagy az irodaház üzemeltetője jelenik meg a szolgáltatók ügyfeleként. A különbség valamennyi szegmensben mérhető, azonban a mikrovállalkozások körében a legjelentősebb, és a költségvetési körben sem elhanyagolható mértékű.

A Jelentésben a fixtelefon-piac szerkezetét tekintve továbbra is a pstn/isdn dominanciája rajzolódik ki, azonban értékbeli részesedése a technológiai migrációnak köszönhetően folyamatosan csökken. A BellResearch három évvel ezelőtti, erre vonatkozó prognózisa helytállónak bizonyult: 2015-ben a szervezetek vezetékeshang-kiadásainak egyötöde már az ip-alapú (voca és egyéb voip) megoldások szegmensében keletkezik.

ICT-report

Téma: Fix telefónia az üzleti szegmensben

Tartalom: hagyományos analóg és isdn telefónia, cs-cps, kábeltelefónia, szolgáltatói voip, voin; technológiák penetrációja, vonalszám, szolgáltatói kapcsolatok, kiadások; piacméret, részesedések, szolgáltatóváltás, technológiai migráció; árérzékenység, attitűdök, preferenciák, tervek

Információk: www.ictreport.hu

A Jelentés adatai tisztán kirajzolják az üzleti vezetékes hangpiac 2003 óta tartó csökkenését is. A zsugorodás mértéke a 2009-2010-es időszakban érte el a „negatív csúcsot”. A lefelé mutató trend irreverzibilis, egyedül az apadás dinamikája tompul. „A fixtelefon-piacon a következő években enyhén csökkenő mértékű zsugorodásra számítunk”, mondja el Gál Tamás.

 

Tovább hanyatlik a vezetékes telefonálás

A piac alakulását a szolgáltatók és a platformok versenye határozza meg. A mobilirányú helyettesítés ebben kiemelt jelentőséggel bír, a fixtelefónia relevanciája a vállalatok tevékenységében a jövőben is csökkenni fog. A helyhez kötött technológiákon belül erősödik a migráció az ip-alapú megoldások irányába, ami tipikusan alacsonyabb költségszintet jelent; a tarifákat a szolgáltatók közötti verseny is tovább faragja -- világít rá a BellResearch elemzése. A folyamatok eredőjeként a fixtelefon-piacot mindenekelőtt az access-ek és az arpu-k csökkenése fogja meghatározni.

 

* arpu: average revenue per user, árbevétel előfizetőnként. A telekom üzletmenet egyik meghatározó mutatója