ITexec

45_LG_ERGO0729.jpg
Forrás: LG
Kevés munkavállalónak felel meg az egyterű iroda

A dolgozót és a céget is megbetegítheti a rosszul berendezett iroda

Ha nincs meg a munkavállaló komfortérzete, annak egyenes következménye lehet a koncentráció, a teljesítmény és az általános jóllét romlása. A cégeknek a hatékonyság érdekében ezért érdemes fokozottan odafigyelnie az iroda kialakítására.

„A munkavállalók komfortja nagyban befolyásolja az együttműködési helyzetekbe való bevonódást”, mondta Prof. Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus, az MTA doktora. „Az open office ugyan elősegítheti az interakciókat, sok esetben viszont ez nem társul pozitív élménnyel: intenzív aktivációs, érzelmi állapotot idéz elő. Az open office kevés embertípusnál működik jól, mivel magában hordozza a kitettség érzését: amikor a dolgozó folyamatosan látható és hallható, ez pedig gyakran okoz észrevehetetlenül is frusztrációt”, tette hozzá a szakértő.

Az open office mellett a fizikai diszkomfortérzet is okozhat pszichológiai tüneteket, ami hatással lehet a légkörre és a munkafolyamatokra is. Sokat javíthat ezen, ha a cég törekszik az ergonomikus munkaállomások kialakítására. Ennek egyik legfontosabb eleme a megfelelő monitor, hiszen a kijelző meghatározza a felhasználó testhelyzetét. Az LG Ergo monitorállványai éppen erre kínálnak kényelmes megoldást azzal, hogy a monitor távolsága, dőlésszöge és forgatási szöge is egyetlen mozdulattal változtatható.

A munkaeszközök beszerzése előtt érdemes kikérni a dolgozók véleményét, hiszen ezt már önmagában is törődésként élik meg. Célszerű edukálni is őket arról, hogyan használhatják tudatosan a munkaállomásaikat, hogyan vehetik észre, ha a diszkomfort pszichológiai hatásai jelentkeznek rajtuk és mit tehetnek azért, hogy elkerüljék vagy csökkentsék ennek hatásait.