Címlapon

Czimbalmos Levente szakmai vezető, Modern Vállalkozások Programja
Czimbalmos Levente szakmai vezető, Modern Vállalkozások Programja
Forrás: MVP
A Modern Vállalkozások Programja

Az elmúlt hat és fél év digitális mérföldkövei

Hat és fél éve, 2015-ben indult útjára a hazai vállalati digitalizáció zászlóshajója, az uniós költségvetési időszak első kiemelt gazdaságfejlesztési projektje, egyben az első olyan program, amely a hazai vállalkozások digitális felzárkóztatását tűzte és tűzi ki célul. Ami akkor nagyra törő tervnek tűnt, az mára nagyívű digitalizációs sikerekben, kiforrott koncepciókban, elérhető szakmai tudásban valósult meg. Az MVP csúcsokban gazdag hat és fél évét, a kézzel fogható eredményeket és a jövőt firtató kérdéseket a program négy meghatározó szakemberével vettük sorra.

A Modern Vállalkozások Programja közel hét éve dolgozik azon, hogy a hazai vállalkozások digitális érettsége növekedjen. A kezdetben három fővel indult program, mára 300 rendezvényt, 15000 auditot és közel 25000 regisztrált vállalkozást tudhat maga mögött, de ne szaladjunk ennyire előre.

Mérföldkövek a digitalizáció fényében

A Program indításakor még a szemléletformálás volt a munka homlokterében. Közel hét évvel később már szerencsére az érdemi feladatokra, a tényleges segítségnyújtásra koncentrálhattak a szakértők, a kezdeményezés sikere pedig az indulást követő bő fél évben kezdett kirajzolódni.

„A 2016-os év mozgalmas volt. Májusában zajlott le az első rendezvényünk Győrben, majd 29 szakértővel megkezdte a működését a tanácsadói hálózat, valamint ekkor indult el a vallalkozzdigitalisan.hu is. Októberben már az 1000. Digitálisan Felkészült Vállalkozás (DFV-) minősítést ítéltük oda, és közel 200 IT-partnerrel elindult a Program akkreditált szállítói katalógusa is”, mondta Czimbalmos Levente, a Program szakmai vezetője.

Hasonló kezdeményezés nem létezett korábban az intézményrendszerben. A cégre szabott személyes tanácsadás, a rendezvényeken és informatív videókon keresztül történő szemléletformálás, az IT-szállítókat és kkv-kat összekötő piactér modellértékű megoldást jelentett a fejlesztéspolitikában, többek között az utánuk következő, hasonló konstrukciók számára is.

Még mindig 2016-ban járunk, amikor is az év végén, decemberben, több mint öt év után, a Program segítségével újra elérhetővé váltak az uniós források a digitális fejlesztésekre. A GINOP-3.2.2 konstrukcióban a DFV-minősítés 5 százalékkal magasabb támogatásra tette jogosulttá a cégeket. Egy vállalkozás így akár 3 millió forinttal több támogatást tudott igénybe venni az MVP segítségével.

Az egyre sikeresebbé váló kezdeményezés nemcsak a technológia implementálásának támogatását, hanem az edukálást és a vállalkozói szemléletváltást is fontos célkitűzésének tartotta, és tartja a mai napig. Ennek szellemiségében a cégek digitális világban történő eligazodását segítő videós tartalmak, egy közérthető tudástár látott napvilágot. „A videók jó fogadtatásban részesültek és nemcsak a célközönség, hanem a szakmai is felfigyelt rájuk. 2017 januárjában az eLearning Fórum minőségi díját, annak első helyezését is elnyerték”, tette hozzá Czimbalmos Levente.

A Program első fele 2017 augusztusában zárult, ám előtte egy markáns együttműködést hoztak tető alá. „A világ egyik legnagyobb »big tech« cégével, a Google-lel sikerült együttműködést kötnünk, aminek eredményeképp útjára indítottuk a Digital Workshop szakmai roadshow-ját”, mondta el.

Az MVP második szakaszát 500 informatikai partnerrel, 1500 kedvezményes termékkel, az 5000. DFV -minősítéssel kezdte, 2018 áprilisára pedig egyes szolgáltatásait már a közép-magyarországi régióban is elérhetővé tette. Szűk fél évvel később a szervezet 65 főre bővült, szakmai nívóját pedig mi sem példázta jobban, minthogy a Digitális Jólét Pénzügyi Programok szakmai előminősítésének elvégzésére kapott felkérést.

A 2019-es évre a Program tanácsadói tízezer vállalkozás díjmentes infokommunikációs átvilágítását végezték el és segítették őket a digitális fejlődésben, amiből egy újabb stratégiai ágazat, a turizmus sem akart kimaradni, így partnerségre léptek a Magyar Turisztikai Ügynökséggel. 11 esemény, több mint 700 résztvevő és 400 ágazati vállalkozás az ehhez kapcsolódó mérleg.

A harmadik szakasz közel 700 informatikai szállítóval, 2000 termékkel startolt el 2019 augusztusában, azonban az év vége és a rá következő hónapok teljesen új kihívások elé állították a szakmai programot és a tanácsadókat is.

Újratervezés: digitális felzárkóztatás a pandémia szorításában

Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány, ami teljesen új időszámítást hozott a Modern Vállalkozások Programjának életébe is, hiszen a cégek egy része kényszerhelyzetbe került a digitalizációt tekintve. A Program válaszul elindította a Digitális Segélyvonalát, és a rossz helyzetbe került vállalkozásokat díjmentes felajánlásokkal támogatta.

Koleszár Péter vezető IKT-tanácsadó, Modern Vállalkozások Programja
Koleszár Péter vezető IKT-tanácsadó, Modern Vállalkozások Programja
„Az elmúlt két év jelentősen módosította azt a pályát, amelyet a legelején elterveztünk, és amely mentén építkeztünk a tanácsadói hálózattal. A pandémia és az arra válaszként megjelenő különböző pályázati források átstrukturálták a munkát”, osztotta meg tapasztalatait Koleszár Péter, a Modern Vállalkozások Programjának vezető IKT-tanácsadója.

„A Program indulásának elején még a nagyobb és átfogóbb, egymással kollaboráló rendszerek iránti igény kisebb volt, mint most. Az elmúlt évek során eljutottunk ugyanis arra a szintre, hogy a cégek nemcsak digitalizálni szeretnének, hanem konkrét elképzelésük van. Az MVP-nek köszönhetően az évek előrehaladtával nőtt a vállalkozások tudatossága és egyre több igény mutatkozik az üzleti életben magasabb szintű digitalizációs jelenlétet biztosító megoldásokra”, folytatta Koleszár Péter.

Hozzátette, hogy hat évvel ezelőtt arra az általános kérdésfelvetésre, hogy milyen rendszert építsenek ki a vállalkozásnál, az a válasz érkezett, hogy: „valamilyet”. „Ezzel szemben ma már fenntartható, skálázható, továbbfejleszthető megoldásokat keresnek, tudatosan. Már nem »valamire« van szükség, hanem olyan konkrét rendszerre, amely hosszú távon szolgálja a vállalkozást”, tette hozzá.

A pandémia okozta kihívásokon túl egyéb mélypontok és akadályok is nehezítették a munkát, ám ezeket sikeresen vette a szakértői és tanácsadói csapat. „Az általános vállalkozói félelmek és informatikai ismeretek hiánya, az esetleges korábbi rossz tapasztalatok sok bizalmatlanságot szültek. Ezek eloszlatásával és az általános szemlélet átalakításával kellett kezdenünk. A helyzet most már sokkal jobb, tavaly már a digitalizációs hajlandóságot és fejlesztési kedvet mérő uniós indexen a 7. helyet értük el, ami szenzációs eredmény”, mutatott rá Kott Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Digitalizációs Kollégiumának elnöke.

A Modern Vállalkozások Programja

A Program célja a vállalkozások digitális fejlesztéseinek közvetlen támogatása és az IKT-eszközök konkrét előnyeinek bemutatása. A díjmentes szolgáltatások közé tartozik a cégre szabott, személyes audit, valamint egy digitális fejlesztési koncepció elkészítése. A javasolt fejlesztésekhez ezernél több informatikai szállító cég kedvezményes kínálatából válogathatnak a regisztrált vállalkozások. A Program eddig több tízezer vállalkozást ért el, és segített a digitális átállásban. A részletek elérhetőek a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon.

„Gyökeresen megváltoztak a vállalkozások informatikáról szóló ismeretei. A hozzáállásban tapasztalt fejlődés látványos, az átfogó ismerethiány megszűnt, az akadályt jelenleg a digitális fejlesztés »rögös útjától« való félelem jelenti”, foglalta össze tapasztalatait Bencze György, a vállalkozásoknak szóló ismeretterjesztéssel és digitális szemléletformálással foglalkozó Infotér Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Modern Vállalkozások Programja Irányító Bizottságának tagja. „Ma már digitalizáció nélkül nincs élet, hiányában nem működik sem az üzlet, sem a közigazgatás”, mondja.

Vállalkozókkal kommunikáló chatbot, újabb források – az MVP 2021-ben

A Kott Ferenc, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának elnöke
Kott Ferenc, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának elnöke
vállalkozói digitalizáció felpörgése a Program eredményessége és a pandémia kényszerdigitalizációja mellett a kormány komplex támogatási konstrukcióinak is köszönhető. A tavalyi év júliusában ugyanis a kormány meghirdette a valaha volt legnagyobb keretösszegű vállalkozásfejlesztési pályázatot: 200 milliárd forint áramlott a nehéz helyzetben lévő gazdaságba. Az MVP-nek ebben is komoly szerep jutott, mert az IT-beruházások kizárólag a Programba történő regisztrációt követően, továbbra is csak a minősített szállítói és termékkatalógusból voltak elszámolhatók. Ekkor több mint 1000 szállító 3000-nél több terméke volt elérhető a Programban. A már említett forrást elnyerő, minden harmadik pályázó pedig be is építette ezeket az informatikai fejlesztéseket.

2021-ben egy újabb, nagy horderejű együttműködést hoztak tető alá az egyik legnagyobb telekommunikációs vállalattal, a Vodafone-nal. Az együttműködés egyik részét a közös rendezvények szervezése adta.

A tavalyi év novembere sem telt eseménytelenül. Olyan innovatív megoldás fejlesztésébe fogott az MVP, amely nagyban megkönnyíti a tanácsadók munkáját és a digitalizáció iránt érdeklődő döntéshozók tájékozódását. „Elkezdtünk egy új, innovatív szolgáltatás kifejlesztését, aminek nem titkolt célja, hogy 2022 márciusától az ügyfelek kiszolgálását és a tanácsadók munkáját egy mesterséges intelligencián alapuló üzleti asszisztens és tanácsadó szoftverrobot támogassa”, árulta el Czimbalmos Levente.

2022 januárjában újabb 100 milliárd forintnyi támogatás kínálkozott – az informatikai fejlesztés feltételei változatlanok. Továbbá idén a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programnak köszönhetően a mikrovállalkozások számára is megnyílt a lehetőség digitális beruházásokra, ahova 3000-5000 céget várnak, a támogatás mértéke 70 százalék, és vissza nem térítendő. „Az informatikai beruházás pedig 50 százalékig elszámolható az MVP folyamatosan bővülő katalógusából. Pályázni akárcsak eddig, úgy most is a Programon keresztül lehet, ami továbbra is bírálati előnyt és eredményességi garanciát jelent”, mondta Czimbalmos Levente.

„Az MVP nemcsak halat ad, hanem hálót is…”

Bencze György, a Projekt Irányító Bizottság tagja
Bencze György, a Projekt Irányító Bizottság tagja
Az uniós és hazai, szakpolitikai elvárásokat többszörösen túlteljesítő Program önmagában felel az elmúlt években végrehajtott kkv-informatikai, uniós fejlesztések négyötödéért, az elért vállalkozások száma is másfélszerese a teljes gazdaságfejlesztési operatív programban eredetileg tervezettnek.

Úgy tűnik, idén végre, hosszú évek után pozitív irányba mozdultak a DESI, az Unió tagállami digitalizáltságot mérő indexének gazdasági dimenziói is. A Program 2015-ös indulásakor mért legfontosabb üzleti indikátor, a vállalatirányítási rendszerek, azaz ERP-k elterjedtsége még csak 14 százalék volt a cégek körében, 2021-re ez az előzetes adatok alapján 21 százalékra javult.

„Ahhoz, hogy kitörjünk az összeszerelő-ország beskatulyázottságából, szemléletet kell váltanunk, és a nemzetközi versenytársakhoz szükséges méredzkednünk. Ma a vállalkozások életében a digitalizáció, a digitalizáción belül pedig az ERP lehet ennek a legfontosabb fokmérője. Az előzetes adatok alapján úgy tűnik, a cégek megértették ezt. Ha akár csekély szerepünk is volt ebben, az minden befektetett energiát megért”, fogalmazta meg Czimbalmos Levente.

Jövővízió: mi jön a következő hét évben?

Jó, ha minden évszázadban akad egy-egy olyan vissza nem térő lehetőség, amely kiugrást jelenthet egy országnak vagy egy közösségnek, és talán fél évezred is kell, hogy teljes rangsorok, erőviszonyok formálódjanak át.

„Ilyen volt a polgárosodás vagy az ipari forradalom, és ilyen lehet most a digitalizáció, amely soha nem látott, elemi erővel alakítja és szervezi át mindennapjainkat. A gazdaság bővülése meghaladta a járvány előtti szintet, egységes, az ágazatok széles körére kiterjed. A támogató költségvetési politika eredményei beérnek, minden adott tehát. Ha most megragadjuk a lehetőséget, történelmet csinálhatunk. Ezt szükséges megérteni és megértetni társadalmi, vállalkozói és politikai döntéshozói szinten egyaránt”, összegezte Czimbalmos Levente.

Hol érhető még tetten az MVP hozzáadott értéke?

Kott Ferenc, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának vezetője szerint a magyar gazdaság digitalizációs hatékonyságát és a digitalizáció által a magyar gazdaság teljesítményét egyaránt növeli az MVP egyedülálló kezdeményezése.

„Az MVP nemcsak halat ad, hanem hálót is. Megérteti a vállalkozások fogékony szegmensével a digitális világ működését. Egyfajta »heuréka-élményt« ad, és legyőzi a tudáshiányból adódó gátakat. Az MVP működése abban is atipikus, hogy mindenkivel a saját szintjén próbál beszélni, nagyon adaptívan működik. Emellett kényelmes is igénybe venni, mert házhoz megy, mindenhol van (lesz) tanácsadó. Egy olyan támogató közeg, ahol mindenki talál választ, nemcsak a nagyok, vagy a kicsik. Kormányzati szempontból pedig egy szakpolitikai »svájci bicska«, amelyre a pályázati rendszer egyszerűsítését is bízhatják, ágazati beavatkozásokat végezhetnek, vagy akár más projekteket is népszerűsíthet. Nagyon fontos, hogy gyakorlatilag a teljes releváns informatikai piacot lefedi az 1100 plusz szállító.”

„A program radikálisan más volt, mint a korábbi digitalizációs forráskihelyezések, mivel a célcsoport igényét és tudását akarta első lépésként megalapozni, hogy a forrás már jobban hasznosulhasson. Sokan féltek a digitális fejlesztéstől, nem értették, hogy miben fog nekik konkrétan segíteni. Ezért az első lépés mindig a tudásbővítés és a motiváció kialakítása volt, ezt követte a pontos tervezési és testreszabási folyamat. Amikor a forrás is megérkezett, akkor a már jól előkészített talajon sokkal nagyobb eredményt lehetett elérni”, tette hozzá Kott Ferenc.

Több mint 300 országos esemény, közel 25000 csatlakozott vállalkozás és nagyságrendileg 40 milliárd forintnyi informatikai beruházás a kkv-szektorban. Csak néhány eredményadat a gazdasági kamarai rendszer legsikeresebb kezdeményezéséről a Modern Vállalkozások Programjáról, amely az indulása óta eltelt hat és fél évben a kitűzött célokat többszörösen túlteljesítve, a mai napig segíti a hazai kkv-szektort. „Azt gondolom, hogy az a módszertan, amellyel útjára indítottuk ezt a szemléletformáló programot, azaz, hogy közel legyünk a vállalkozásokhoz, megtérült. Sikerült odáig eljutnunk, hogy már nem kell a vállalkozásoknak elmagyarázni, hogy mi is az a digitalizáció, hanem olyan szervezeteket vonzunk be, akik tudatosabbak, és a technológia implementálásának folyamatában kell támogatni őket. Összességében minden tizedik vállalkozásnál jártunk”, mondta el Bencze György.


Koleszár Péter dióhéjban összegezve az elmúlt hat és fél évet, arra hívta fel a figyelmet, hogy kezdetekben egy sokkal alacsonyabban, más struktúrában digitalizált vállalkozói ökoszisztémával álltak szemben a tanácsadók, de az egyéb ösztönzők hatására azonban mára sokkal tudatosabb és a digitális megoldásokra fogékony vállalkozói rendszer alakult ki. „Azt gondolom, a Program folytatásának van létjogosultsága, ha csak a tanácsadói oldalról közelítem, vannak olyan fejlesztési lehetőségek, amelyek a még minőségibb, még magasabb szintű tanácsadást tennék lehetővé.”


Bencze György is egyetért abban, hogy a Program folytatására a következő költségvetési időszakban is szükség van. „Az a munka, amelyet az elmúlt közel hét évben végeztünk, az a rengeteg szakmai tudás, amellyel a tanácsadói hálózat rendelkezik, nagyon értékes, és fontos, hogy mindezt be lehessen csatornázni a vállalkozásokhoz.”

„Folytatni szeretnénk a megkezdett munkát, alapvetően ebben a formában. Erre folyamatosan megkaptuk eddig is a bizalmat, már négy keretemelésen vagyunk túl. Természetesen fejlődik is a Programunk, területileg is bővülünk, és az MI-t is aktívan fogjuk használni, hogy a szolgáltatásainkkal elért cégek száma elérhesse a százezres nagyságrendet”, zárta az összegzést Kott Ferenc.