ITB Today

40_56195933_l.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/25: Magyar startupokkal pöröghet fel a turisztikai szektor

TECHNOLOGY

Nem lesz NFT a Minecraftban Sem az NFT-k, sem a blokkláncok nem egyeztethetők össze a Minecraft alapvető értékeivel, ezért azokat nem is engedélyezik a játékban – jelentette ki a fejlesztő Mojang Studios.

Az Amazoné lesz a One Medical egészségügyi szolgáltató Az egészségügybe is bevásárolja magát az Amazon: a cég közel 4 milliárd dollárt ad a One Medical egészségügyi szolgáltatóért.

A Google-t is kitiltják a szakadár ukrán köztársaságokból Újabb amerikai techcég esett áldozatul az orosz-ukrán információs háborúban.

Magyar startupokkal pöröghet fel a turisztikai szektor Továbbra is számos kihívással szembesül a turisztikai szektor, ilyen helyzetben a startupoktól érkező innováció és friss ötletek életmentők lehetnek az ágazatban tevékenykedő vállalkozások számára. Az ITBUSINESS-nek nyilatkozó cégek között akad olyan, amely már külföldön terjeszkedik, illetve olyan is, ami a fesztiválos appokat helyezné új alapokra.

Örülhetünk: átalakul a Facebook hírfolyama Egy régóta esedékes újítás érkezik a Facebooktól: kettéválik a hírfolyam: az egyikben az ismerősök és a követett csoportok posztjai lesznek láthatóak, a másikat a Facebook pakolja tele olyasmivel, ami szerinte érdekes lehet számunkra.

A gép robotoljon, az ember alkosson Míg bizonyos ágazatokban méltatlanul keveset foglalkoznak vele, addig máshol a benne rejlő összes potenciált hatékonyságnöveléssé kovácsolják, hiszen a jól szervezett üzletifolyamat-automatizáció túlmutat az üzleti folyamatok digitális térbe terelésén. A bevezetéshez ajánlott cégmérettől, a kritériumokon át a megtérülés idejéig mindent összefoglaltunk, de röviden kikacsintottunk az intelligens folyamatautomatizálásra is, ahogy a való életből vett, működő példák sem maradhattak el.

Így véd meg a Google Naptár a kéretlen meghívóktól Régóta ígért frissítést hozott be a Google Naptárba a Google: egyszerű beállítás után már nem jelennek meg automatikusan a naptárban a kéretlen meghívók.

Vészhelyzeti üzenet román területen A Nagyszebennél induló A1-es autópálya egy szakaszon megszakad, egy 15-20 kilométeres elterelés után folytatódik, mintha mi sem történt volna. Két napja, amikor arra jártam, vezetve haza Tusnádfürdőről (helyi külső hőmérséklet 40 °C), már túl voltam két rendkívüli pihenőn, amikor is próbáltam magamba életet lehelni.


ITBUSINESS PODCAST

PROtACTION: Elindul a nemzetközi piacokon a magyar IoT-s fejlesztő cég

A dolgok internetjének, az IoT-nak a világába vezet az ITBUSINESS IT-biztonsági podcastfolyamának, a PROtACTION-nek az újabb epizódja. Az IoT-s alkalmazások természetrajzáról, az IoT-s rendszerek és a kiberbiztonság kapcsolatáról szól ezúttal a beszélgetés, amelyben Mester Sándor az epizód témájának egyik legelismertebb hazai gyakorlati szakértőjével, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatójával, Havasi Zoltánnal arról is szót ejtenek, hogy milyen jövő előtt áll a MOHAnet.


Az UX az új arany A járvány hihetetlenül felpörgette a digitalizációt, a szolgáltatóknak pedig önbizalmat adott. Egyre fontosabb a fel használói élmény tervezése, ám a Z generáció a korábbiakhoz képest sokkal puritánabb szolgáltatási portfóliót igényel – mondta el Mondovics Péter, a Mastercard digitalizációért, ügyfélélményért és kereskedői kapcsolatokért felelős marketingmenedzsere.

Új nyomtatóanyagokat mutatott be az EOS Az ipari 3D nyomtatásban hosszú évek óta meghatározó szerepet játszó német EOS saját M 290 fémnyomtatójára fejlesztett anyagokat mutatott be: RozsdamentesAcél 254, RozsdamentesAcél SuperDuplex, SzerszámAcél CM55, NikkelÖtvözet HAYNES 282. Ezt a négy anyagot speciálisan az additív gyártás szükségleteinek megfelelően terveztük, optimalizáltuk. Az additív gyártásra szabott ötvözetekkel, növeljük az érintett iparágak alkalmazási lehetőségeit – nyilatkozta Sascha Rudolph, a vállalat egyik vezetője.

40 éves szolgálat | Graphisoft A piacvezető épületinformációs modellezési (Building Information Modeling, azaz a BIM) megoldásokat szolgáltató Graphisoft idén lett 40 éves. Az építészeti szoftvergyártót 1982-ben alapította Budapesten az innováció és értékteremtés iránt szenvedélyesen elkötelezett Bojár Gábor és Tari Gábor István. Az évforduló alkalmából bemutatott új stratégia fő eleme a vállalat legújabb termékeinek globális online megjelenése. Többek között az olyan ikonikus darabok is elérhetők lesznek online verzióban, mint például az Archicad 26, a BIMcloud és a DDScad, vagy a díjnyertes BIMx.

A home office miatt senki nem akar visszatérni az irodákba – mi lesz így az az üzleti negyedekkel New Yorkban? New York erőteljes hatást gyakorol világszerte a pénzügyekre, és számos világcég székhelyeként is szolgál. Komoly hatással lehet az üzleti negyedek működésére, hogy a szellemi dolgozók a home office lehetősége miatt még mindig nem tértek vissza az irodákba. Az Egyesült Államokban a felnőttek több mint a fele végez valamilyen távmunkát.

Hónapokig tárolja az energiát a világ első homokakkumulátora Miután a nap- és szélerőművek egyenetlenül termelik az áramot, finn kutatók kifejlesztettek egy energiaforrást, ami egész évben, a nap 24 órájában használható. Ez a homokakkumulátor, amit két fiatal mérnök, Markku Ylönen és Tommi Eronen ötlete nyomán kezdtek fejleszteni az általuk alapított Polar Night Energy cégben. Egy egység már dolgozik is a délnyugat-finnországi Kankaanpää város Vatajankoski erőművében: száz tonna építőhomokkal töltöttek fel egy silót, amit a helyi nap- és szélerőművek által termelt áram egy részével felfűtenek mintegy 500 Celsius-fokra. Miután a homok kiváló hőtároló, hosszú idő után is alig veszít hőt.

A szegedi Szabad Szoftver Konferencia főszervezői szemmel Ez volt a tizedik alkalom, hogy megrendeztük a konferenciát, aminek ismét főszervezője lehettem. Ebben a cikkben az évek folyamán bennem kikristályosodó egyik olyan tapasztalatot szeretném a kedves olvasókkal megosztani, ami akár más típusú esemény szervezésénél is hasznos lehet.

Sokat ígérnek a raktári végrehajtási rendszerek A robotok, az automatikus anyagmozgató és szortírozó rendszerek és más automatizálási technológiák egyre terjedő raktári alkalmazásával megjelent az igény a raktári végrehajtási rendszerek (warehouse execution system – WES) iránt, melyek hatékonyan képesek összehangolni a különböző berendezések működését.

Sok informatikai szakra 280 ponttal is be lehetett kerülni, de 440 feletti ponthatárok is születtek Milyenek a 2022-es ponthatárok az informatikai alapszakokon? Hány pont kellett az állami ösztöndíjas helyhez a népszerű mérnökinformatikus vagy programtervező informatikus képzésen? A 2022-es felvételin négy informatikai alapszak – mérnökinformatikus, programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, üzemmérnök-informatikus – közül lehetett választani. A legnépszerűbb a mérnökinformatikus volt, amelyet idén 5069-en jelöltek meg, de a programtervező informatikus szakra is több mint 3700-an jelentkeztek.

Dől a pénz a fúziós energiába: újgenerációs reaktort támogat a Google és a Chevron A Nap működését imitáló magfúziót a tiszta energia szent gráljának tartják, mivel a technológia azt ígéri, hogy szinte korlátlan mennyiségű energiát termelhet, károsanyag-kibocsátás nélkül, ráadásul az atomenergia nagy problémáját, a hosszú életű radioaktív hulladékok keletkezését is elkerüli.

Recessziós időszakban is biztosra akar menni? Ezzel a tíz szakmával nem fog mellé A nagy technológiai cégeknél is általános a félelem a recessziótól. Emiatt az egész szektorban bemerevedett a munkaerőpiac, nemrégiben például a Microsoft jelentette be, hogy generálisan befagyasztotta a felvételt. Ám bizonyos szakterületeken továbbra sem csökken a kereslet a jó szakemberekre. Az egyik ilyen terület a mesterséges intelligencia (MI) és határterületei. Legyen bármilyen a jelen munkaerőpiaci helyzet, egyelőre machine learning szakemberekre, data scientistekre, MI-szakértőkre stb. szinte korlátlan mennyiségben vevő a piac.

 

ECONOMY

A rezsiváltozás és az extraprofitadó miatt sokan nem fizethetnek majd számlát Várhatóan nőni fog a késedelmesen vagy egyáltalán nem fizetett közüzemi számlák aránya a rezsicsökkentés szűkítése miatt. A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információ Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke szerint a dráguló energiaszámlák miatt jelentősen emelkedhet az egy főre jutó tartozás összege is. Bódizs Kornél szerint egyelőre nem látszik az emelkedő kamatok hatása. A meghosszabbított kamatstop következtében ugyanis a nem teljesítő hitelek később jelenhetnek meg a követeléskezelő cégeknél.

Nyolc és félmilliárdot kapnak a kis benzinkutak, és 70 milliárdot pakol át a kormány Már sok kisebb benzinkút van válságos helyzetben az október 31-ig biztosan hatályban maradó üzemanyag-árstop miatt. A kormány most emeli a támogatási keretüket. Emellett 70 milliárd forintot is átpakolnak a költségvetésben.

Önkiszolgáló kassza: innováció vagy szemfényvesztés? Az önkiszolgáló kasszákról írt összeállításunk után olvasói levelek özönlöttek a postaládánkba, többnyire a kereskedelmi láncok kommunikációjával ellentétes előjellel. Az áruházláncok nagyszerű lehetőséget látnak az új eszközökben, a vevők megosztottak, a kereskedelmi dolgozók pedig elégedetlenek.

Honnan jön az infláció, és hová visz minket? Recesszióba. Jó ebben bármi? Az Első kézből podcastban ezúttal Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője, alapkezelője vendégszerepel, aki elmondja Pál Zsombornak, miért nem omlik majd össze a magyar gazdaság, és közben belengeti az 500 forintos eurót.

Újabb eladósodás: 730 milliárdos hitelből fizetne a kormány az oroszoknak a pluszgázért 730 milliárdos hitelhez nyújthat az állam kezességet a különleges földgázkészlet beszerzésére – írja a Portfolio. Csütörtök este megjelent a különleges készlet létrehozásáról szóló kormányrendelet és az ehhez szükséges finanszírozásról szóló döntés. A különleges földgázkészletet azért hozza létre a kormány, mert nagyon megnőtt a kockázata annak, hogy nem lesz annyi földgáz Magyarországon, amennyi az elmúlt években volt.

Olcsóbbak lehetnek az élelmiszerek egyetlen ázsiai döntésnek köszönhetően Az élelmiszeriparban szinte mindenfajta módon felhasznált pálmaolaj ára jelentősen csökkenhet. Indonézia kész eltörölni a tavasszal bevezetett exportkorlátozásokat, ami az étolajak piacának megváltást jelenthet.

A kukákhoz holdingot is kap a Mol Miután a Mol megnyerte a hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot, most a Magyar Közlönyből az is kiderült, a kukákhoz holdingot is kap. Egy Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat szerint a 100 százalékig állami tulajdonú NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság és az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság átkerül a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársasághoz.

Havi leolvasás, átalány, példák a gázszámla kiegyenlítésére Jó nagy kavar van a rezsiszámlák körül, ezért felhívtuk az MVM ügyfélszolgálatát, hogy tisztázzunk néhány fontos részletet. Magunkat átlagos földgázfogyasztónak számítva két dologra kérdeztünk rá: Mi lesz a havi gázóraállást bediktálókkal, illetve a becsült fogyasztás alapján fizetőkkel.

40 ezer forintos nyugdíjra számíthatnak a katások - ez lett az átalakításból Nagyszabású és gyors ütemű átalakításon ment keresztül a katás vállalkozókra vonatkozó szabályozás. A változások következtében a korábbi kisadózók nagy többsége kiszorul a katából, míg egy szűk kisebbség továbbra is használhatja ezt az adónemet. A drasztikus átalakulás apropóján a Bankmonitor most megnézte, mire számíthatnak nyugdíjjogosultság szempontjából a katás vállalkozók, és javult-e a helyzetük 2022-ben.

600 millió dollárnyi, európaiaknak eladott acélt vihettek el az oroszok Ukrajnából 600 millió dollár értékű acélt loptak el az oroszok ukrán gyárakból és kikötőkből - állítja a legnagyobb ukrán acélipari cég, a Metinvest vezérigazgatója. Jurij Rizsenkov szerint az acélt ezután Oroszországba szállították és ott eladták. A Kreml nem kommentálta az állításokat.