ITB Today

Process_automation.jpg
Forrás: M. S.

ITB Today 07/18: Idióták és az automatizáció

TECHNOLOGY

Ennél vékonyabb mechanikus karóra (egyelőre) nincs Új világrekord született a mechanikus karórák piacán: teljes 13 századmilliméterrel sikerült überelni az eddigi legvékonyabb órát. Az ára viszont nem lapos pénztárcáknak való.

Láthatáron a Windows 12 Iparági értesülések szerint a Microsoft ismét áttér a Windows hároméves kiadási ciklusára, ami azt jelenti, hogy a Windows következő, 12-es főverziója 2024-ben lesz esedékes.

Idióták és az automatizáció Géniuszok tervei alapján idióták működtetik – egy meghökkentő mondás különös karriert futott be az utóbbi évtizedekben, míg megérte napjainkat. A folyamatok digitalizálásának korában sem tűnik el az a megközelítés, miszerint úgy szükséges megalkotni a folyamatokat, hogy – kissé finomítva az eredeti megfogalmazáson – a kevéssé hozzáértők (tehát nem a fizetési lista felső régióiban található munkavállalók) is képesek legyenek megfelelően végrehajtani azokat.

Nagyot nőtt az ICT-cégek profitja Az összesített árbevétel ugyan csak kis mértékben nőtt az ITBUSINESS összeállításában megvizsgált hazai ICT-cégeknél, a nyereségük azonban több mint harmadával bővült. Mivel a foglalkoztatottak száma lényegében nem változott, az egy alkalmazottra jutó profit tavaly 38 százalékkal, 4,76 millió forintra emelkedett.

Öt ok, hogy ne tölts le feltört játékot Itt a nyár, több idő jut az elektronikus játékokra is. Az új játékok nem olcsók, de ettől még nem érdemes a kalózpéldányokat letölteni. A biztonsági szakemberek el is mondják, miért.

Új vezérigazgató a CETIN Hungary élén A független, integrált infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. bejelentette, hogy szeptember 1-jétől Kübler-Andrási Judit tölti be a cég vezérigazgatói pozícióját.

Mérgezett USB-k támadják a vállalatokat A felhőalapú adattárolás népszerűsége ellenére még a mai napig sok helyen használnak biztonsági kockázatot jelentő USB-adattárolókat. Az ismert fenyegetettség most új köntösben jelent meg: a mindent pusztító zsarolóvírusos támadás alapját jelentheti. Ha mégsem tudunk megszabadulni az USB-tárolóktól, legalább a használók oktatásával és körültekintő kezelésükkel csökkentsük a kockázatokat.

Öt profil egy Facebook-fiókhoz Annak lehetőségét teszteli a Facebook, hogy egyetlen fiókhoz öt különböző profilt rendeljenek a felhasználók. Eddig ezt kimondottan tiltotta a vállalat, így a többszörös profilok bevezetése nagy változást jelent a közösségi médiaóriás számára.

Jönnek az előfizetős posztok az Instagramra Csak az előfizetőik számára látható posztokat is publikálhatnak ezentúl az Instagramon a tartalomgyártók - igaz, egyelőre csak az USA-ban.

5 eszköz, hogy szemmel tartsd a konkurenciát Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a keresőoptimalizálás az egyik legnagyobb kihívás az e-kereskedelemben. A Google és a Facebook titokzatosan változó algoritmusainak köszönhetően sokszor voltaképpen fogalmunk sem lehet róla, épp miért van előttünk egy versenytársunk, és bár az kellemesebb, annak is ezerféle oka lehet, hogy mi miért előzzük éppen a versenytársainkat.

A közösségi adatokkal még mindig manipulál­hatók a választások Brittany Kaiser a Cambridge Analytica adatelemző vállalat üzletfejlesztési igazgatója volt és segített leleplezni a társaság visszaéléseit. Többek között gondoskodott arról is, hogy kiderüljön, hogyan éltek vissza a Facebook-felhasználók adataival a 2016-os amerikai elnökválasztás és az Egyesült Királyságban tartott Brexit-népszavazás szavazatainak manipulálásához. Kevesen értik nála jobban milyen értékesek is lehetnek az adatok. Kaiser ma már saját tanácsadó cégeket működtet a digitális médiaműveltség és a blokklánc-technológiák területén. A Bécsben tartott 4GameChangers eseményen szólalt fel.

180 fokos fordulat: belefulladhatnak a cégek a felhalmozott chipekbe Mondhatni évekig hallgattuk, hogy globális chiphiánytól szenved az elektronikai szektor, az autóipar, majd gyakorlatilag minden – hatalmas beruházásokat, kapacitásbővítéseket és állami támogatásokat jelentettek be, de az üzleti jelentésekből kiderült: nem chiphiány van, hanem chipválság, ugyanis hiába van sokkal több lapka, mint régen, a kereslet elképesztően kilőtt.

Hogyan működik a MeshLab? Gyakran előfordul, hogy ki akarunk nyomtatni egy, vagy saját magunk által készített, vagy a weben talált STL-fájlt, azt hisszük, minden rendben, de a rendszer hibát jelez, a fájl valamiért nem működik. Mit tegyünk ilyenkor? Szerencsére a probléma ma már több szoftverrel megoldható, az STL-fájl kijavítható. Ezek egyike az ingyenes, nyílt forrású MeshLab több eszközt kínál a felhasználónak különféle feladatokhoz: a fájl megtisztításához, kijavításához, szerkesztéshez, mindenféle 3D háló konvertálásához.

ING: a mobiltelefon lesz a fizetés varázspálcája A bank peer-to-peer, azaz az ügyfelek közötti közvetlen tranzakciókra talált új módszert az ING. Az egyelőre csak nagyon szűk körű pilotprojektben tesztelt technológia az ultraszélessávú (UWB, Ultra Wideband) protokollra épül. Ez a magasfrekvenciás technológia úgy működik, hogy feltérképezi a környezetében található objektumokat, és kapcsolatot is tud velük teremteni, amennyiben azok képesek UWB-adattovábbításra. Magyarul: ha a technológiát támogató mobillal rámutatunk egy másik hasonló mobilra, azok képesek adatot cserélni.

IoT-vel erősíti a tűzvédelmet a Siemens Az új megoldások az egyszerűbb tervezés és karbantartás, valamint a könnyebb üzemeltetés előnyét biztosítják a rendszerintegrátoroknak, a szolgáltatóknak és az ügyfeleknek. Az FC720 tűzjelzőközpont-család új szoftverével a rendszerhez csatlakozó optikai füst- és hőérzékelő a folyamatos működés megszakítása nélkül tesztelhető. A Cerberus Connect mobil alkalmazás a meglévő Cloud Apps-választékot bővíti.

Itt a jövő: netezéssel fűthetnek a dániai lakosok Dánia harmadik legnagyobb városában egy egészen formabontó kísérletbe kezdtek, amely egyszerre teszi környezetbarátabbá a háztartások fűtését és a szerverparkok üzemeltetését. A BBC videóriportja szerint a helyi adazközpontban működő szerverek által termelt hatalmas hőmennyiséget nem hagyják veszni a 200 ezer fős városban.

Földi gravitációt hoznának létre a Holdon és a Marson A NASA Artemis-program nyomán újra feléledt sokakban a Hold iránti érdeklődés, és úgy tűnik, Japán sem marad ki ebből. A Kiotói Egyetem és a Kajima vállalat kutatói és mérnökei ugyanis egy olyan, sci-fibe nyúló tervet tettek közzé, melynek részeként mesterséges földi gravitációt vinnének a Holdra és a Marsra, sőt a két bolygót össze is kötnék a Földdel.

Éppen most változtatja meg a technológia, ahogy írunk, olvasunk és beszélünk A természetes nyelvek gépi feldolgozása egyre gyorsabban fejlődik, és a befektetők körében is mind népszerűbb terület. Az autonóm beszéd- és hangfelismerő technológiát fejlesztő Speechmatics néhány hete zárt le egy 62 millió dollár értékű befektetési kört, az AI21 Labs nevű szoftvercég tegnap jelentett be egy 64 millió dolláros tőkebevonást 664 millió dolláros értékelés mellett, de érdemes megemlíteni például az élő szövegből átiratokat gyártó Verbitet is, amely tavaly év végén nem kevesebb mint 250 millió dollárhoz jutott, összességében pedig már majdnem 570 millió dollárnyi befektetői forrást szerzett.

Rengeteg magyar tehetség rohan a vesztébe: ezt rontják el, óriásit bukhatnak Sokan szeretnének saját márkát indítani, és felvenni a versenyt a piacon lévő többi résztvevőel. Azonban nehéz jelenleg berobbanni a divatiparba, főleg, hogy a nagyobb márkáknak, cégeknek több lehetőségük van a sorozatgyártásra, terjeszkedésre. Rengeteget jelent egy új vállalkozás indításánál az, hogy a megfelelő finanszírozási formát találjuk meg induláskor, és ilyenkor jöhet képbe szuper alternatívaként a közösségi finanszírozás.

 

ECONOMY

László Csaba: nagyon súlyos a helyzet, akár az IMF-hez is fordulhat a magyar kormány A Medgyessy-kormány első pénzügyminisztere a Klubrádióban beszélt a kialakult helyzetről. Az biztos, hogy a költségvetéssel nagyon nagy gondok vannak  - mondta, és azt sem tartja kizártnak, hogy a magyar kormány végül az IMF-től és az EU-tól kényszerül segítséget kérni. Azonban ennek elkerüléséért mindent megtesznek, ezért is tesznek olyan lépéseket, amelyek néhány hónapja még elképzelhetetlennek tűntek volna politikai szempontból, mint a rezsicsökkentés csökkentése vagy a kata megszüntetése.

Még robog a magyar gazdaság, de már akkora válságról beszélnek, mint ami 2008-09-ben volt Jelenleg is zajlik a járványhelyzetből való helyreállás, és ezt egyelőre sem az orosz-ukrán háború, sem a gyenge forint nem tudta még érdemben visszafogni - derült ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet feldolgozóipari konjunktúratesztjéből. A magyar gazdaság kilátásai azonban kedvezőtlenebbek, mint korábban. A kilátásokat mérő index olyan alacsony szintre süllyedt, mint ahol a 2008-09-es világgazdasági válság időszakában volt.

BNPL megoldást fejleszt a Deutsche Bank webshopoknak, online piactereknek Hűségesebb vásárlók, kisebb likviditási kockázat és teljes kontroll a vásárlási, részletfizetési tranzakciók felett – ez az ígérete a Deutsche Bank saját márkás kereskedői Buy Now Pay Later (BNPL) szolgáltatásának. A BNPL platform tesztelése még idén elindulhat Németországban.

Alábecsülhette a kormány a rezsivédelemhez szükséges átlagfogyasztást Alábecsülhette a kormány a rezsivédelemhez szükséges átlagfogyasztásokat, írja az mfor.hu. A lap szerint felemásan kalkulált a kabinet. Az MVM Next adatai szerint jelenleg átlagosan 1216 köbméter gázt használ el egy fogyasztó évente, ami bőven az 1729 köbméteres rezsivédelmi mennyiségen belül van. Az átlagos áramfogyasztás viszont 2503 kilowattóra volt 2021-ben, ami majdnem eléri a rezsivédelmi 2523 kilowattórás határt.

A fehér olaj? – alapjaiban változtathat a világpolitikán a lítium A lítium konkrét előállítási világranglistáján kicsit más a sorrend: Ausztrália áll az első helyen (mintegy 40 ezer tonna évente), majd Chile következik 18 ezer tonnával, amit aztán Kína, Argentína és Brazília követ. S hogy kik uralják a lítiumbizniszt? Az elmúlt években kínai cégek törtek az élre: az első helyen a Jiangxi Ganfeng Lithium áll, a második helyen a Tianqi Lithium, a harmadik pedig az amerikai Albemarle vállalat. Őket a chilei Sociedad Quimica y Minera de Chile és az ausztrál Pilbara Minerals követi.

Európa egyre kevesebb energiát használ, Magyarország pazarlása viszont kirívó A pazarlást sehol sem lehet megengedni – ezt mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter, miközben alaposan megvágták a hatósági energiaárakra jogosultak körét. Egy tavalyi uniós tanulmányból világosan látszik, hogy míg Európa 2000 óta folyamatosan energiahatékonyabb lett, Magyarország két végén égette a gyertyát. Pedig már 2015-ben jelezte az Energiaklub, hogy felújítás kellene, mert az az igazi rezsicsökkentés.

Így fest a kormány terve: az első hat ponttal takarták el a hetediket? Nehezen értelmezhető, mitől lenne jobb, ha több szenet bányászunk, miközben az egyetlen szénerőművet elég feladat életben tartani is, hogy a paksi üzemidő-hosszabbítás hogyan jelenne meg a téli áramszámlában, vagy hogy a következő hónapokban hogyan lehetne több gázt termelni itthon, ha ez évek óta nem sikerül. Megpróbáltuk értelmezni, hogy valójában mit jelentenek az energetikai vészhelyzetre válaszul meghirdetett kormányzati intézkedések.

Rezsimváltás a devizapiacokon? – Hová tűnt a stabilitás? Egészen elképesztő folyamatok zajlanak a fejlett országok devizapiacain. Évtizedek stabilitása tűnt el fél év alatt, a közelmúlthoz szokott szem alig tudja követni a vad árfolyammozgásokat. A svájci jegybank által indukált 2015-ös fiaskót leszámítva, nem tartózkodott paritás alatt az euró-svájci frank egészen június végéig, amikor hirtelen 1 alá zuhant az árfolyam. Az euró ilyen mértékű gyengülése a svájci frankkal szemben vészjóslóan mutatta az utat az euró-dollár keresztárfolyamnak is. A fejben nehezen számoló kereskedők dolgát megkönnyítve, kéthetes késéssel az utóbbi kereszt is megérkezett a paritáshoz: erre sem volt példa az elmúlt húsz évben.

17 éve nem akart ennyi vállalkozás árat emelni Egy friss kutatás szerint a hazai vállalkozások közel négyötöde készül árat emelni ebben a félévben. Ilyen magas arányra 17 évvel ezelőtt volt utoljára példa. Az infláció azonban már most is az egekben van. Mutatjuk azt is, hogy mi állhat a drágulás mögött.

Az eurózóna mindhárom fő mumusa erősen hat Magyarországra A legfőbb pénz- és tőkepiaci mumus most az euróövezeti recesszió, már csak arról szól a vita, hogy vajon mikorra várható, és mennyire lesz mély. Várakozásom szerint erre 2022 második felében sor kerül, vagyis a két egymást követő negyedévben mérsékelten zsugorodik majd az eurózóna GDP-je negyedéves bázison.