Világszerte mintegy 140 ezer tagja van egy igen különleges klubnak, a Mensa-nak, amelybe azok nyerhetnek felvételt, akiknek az intelligenciája a népesség felső két százalékába tartozik. Az, hogy ehhez milyen eredményt kell elérni az intelligenciateszten, nyilván attól függően változik, hogy az emberiség összességében milyen szinten áll.

Nem vitás, hogy az elmúlt néhány év olyan kihívások elé állította az emberiséget, a felső két százalékot és mindenki mást is, amelyekhez hasonlókkal korábban nem igazán szembesült. A problémákkal viszont már nem egyedül kell szembenéznie: az emberi intelligencia, a történelemben először, számottevő segítséghez kaphat a mesterséges, gépi intelligenciától.

A segítséggel azonban tudni kell élni. Ne legyenek illúzióink: ez bizony tesztidőszak lesz az egész emberiség számára. Meg kell találnunk annak módját, hogy a lehető leghatékonyabban aknázzuk ki a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket; ki kell alakítanunk az emberi és gépi intelligencia zökkenőmentes együttműködésének technikai, jogi és etikai kereteit; garantálni kell, hogy a felhasználók számára ne jelentsen veszélyt a technológia; és a gondoskodni kell arról, hogy az MI-t ne fenyegető árnyként lássa a nagyközönség, hanem minél többen részesüljenek az áldásaiból.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy jól szerepeljünk ezen a legújabb, közös intelligenciateszten. Az Inside ITBUSINESS 2022 konferencia és szakmai nap megoldókulcsot ugyan nem ad ehhez a teszthez, de minden résztvevőnek támogatást nyújt a sikeres felkészüléshez.