Industry_2020_870x600px_3.jpg

A rendezvényről

Nem túl komfortos olyan helyzetben lenni, amikor az ember nem érti, mit is mond a társalgó partnere, vagy épp csak egy segítséget kérő ember az utcán. Ha ez a meg nem értés abból keletkezik, hogy az adott ember más nyelvet beszél, azért találhatunk mentségeket saját magunk számára, hiszen ki beszélhetné a világ összes nyelvét? Ha ez a kellemetlen szituáció úgy alakul ki, hogy a másik fél egy világnyelven szól hozzánk, akkor már biztosan nekünk kellemetlenebb az eset, mint neki. Hiszen azt mondják, angolul ma már „illik” beszélni. Bár, a kifogás itt is életszerű lehet: a kommunizmusban nem tanulhattunk angolul.

Kifogás ide vagy oda, ha téthelyzetről van szó, akkor viszont tudnunk kell a mondatok jelentését, tudnunk kell, mit és hogyan kommunikálnak felénk. Ennek a fontos feladatnak a betöltésére alkalmas a tolmács. Aki az adott nyelven, pont amelyikre szükségünk van, tökéletesen, ha úgy adódik, szinkronban fordít. Bár, ebben az esetben is kicsit ki vagyunk szolgáltatva, de mivel a tolmács feladata pont ez, nem él vissza a helyzettel. Sőt, a jó tolmács mindent elkövet, hogy mi jól érezzük magunkat, és ne szembesüljünk nyelvi „hiányosságunkkal”. Hiszen nem is hiányosság az, egyszerűen csak a tanulás ezen szegmense nem szerepelt a top prioritásaink között.

Két üzleti szektort összehangolni mindig nagy kihívást jelentett a szakemberek számára. Még akkor is meggyűlt a szakértők baja a feladattal, amikor a szektorok logikailag közel álltak egymáshoz. Ha még az adott üzleti területek finoman szólva sem egy tőről fakadtak, akkor komoly dilemma elé állította az üzleti szereplőket. Ez utóbbi kategóriába tartozik az ipar és az IT összehangolása, hiszen a hagyományok szerint az IT dinamikus, kreatív, robog előre, és folyamatosan „változtatja az alakját”, míg az ipar robusztus, nehéz, stabil műfaj. De persze az iparban dolgozóknak sem kell már bemutatni, hogy minél inkább tartanak az IT-sebesség felé, annál életrevalóbb és sikeresebb az üzletük. Az IT-szakma legújabb kihívása az ipar technológiai forradalmasítása, melyre nagyon sok jó ok van ma már. Munkaerőhiány, főként a képzett szekcióból, gyorsaság, precizitás – csupa olyan elem, amelyek nem az emberi erőforrás körül mozognak. De e két ágazatot meg kell tanítani, hogy kommunikáljanak egymással! „Anyanyelvük” jelentősen eltér egymástól, és akik az egyik vagy a másik oldalon ülnek, nem gondolták még évekkel ezelőtt sem, no pláne nem tanulmányaik során, hogy ez ilyen kritikus kérdés lesz.

Ilyen helyzetben nem komfortos beszélgetni egymással. Ezen pedig csak a jó tolmácsok tudnak segíteni. Akik közvetítő szerepet játszanak a két terület között. Értik mindkét nyelvet, és ezzel segítik a harmonizációt.

Mi is megpróbálkozunk ezzel a „TOLMÁCS” szerepkörrel.

IT-médiaközpontként felelősségünk a „fordítás” elősegítése.

Ipar 4.0 tematikájú konferenciánkon tudásmegosztáson alapuló gyárlátogatásra invitálunk minden érdeklődőt, akik az Ipar 4.0 minden aspektusával és aktualitásával találkozhatnak a virtuális séta során. Az Ipar 4.0 hatása a munkaerőre, a kkv-k szektorra, a megoldások gyakorlati implementálása egytől-egyig fókuszba kerül. Hiszen az ember természeténél fogva törekszik az optimalizálásra, a fejlődésre, a jobbá válásra. Az ipari forradalom, az információs technológia és az automatizálás összefonódása, és az ebből származó előnyök kiaknázása ékes példája ennek.

Program

A rendezvény házigazdája: Alföldi Zoltán
2020.03.03.
STRATÉGIAI BLOKK
2020.07.14.
10:00–11:25
Magyarország Ipar 4.0 stratégiája
2020.07.14.
10:00–10:20

Digitalizált termelési láncok, robotika, automatizáció, az ember és a gépek együttműködésére épülő rendszerek mind arra utalnak, hogy a most zajló digitális forradalom a korábbi ipari forradalmak hatásához hasonlóan alakítja át az ipari termelést.
Szakmapolitikai keynote előadás: dr. Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára

Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform
2020.07.14.
10:20–10:40

Hazai kutatóintézetek, oktatási intézmények és magyarországi telephellyel rendelkező vállalkozások részvételével létrejött Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform szerepéről, feladatairól és a megoldandó elméleti és gyakorlati problémákról beszélgetünk.
Előadás: Charaf Hassan, a BME VIK dékánja

Innen szép nyerni – KKV-k az Ipar 4.0 előszobájában
2020.07.14.
10:40–11:00

A pesszimista forgatókönyvek ellenére is még mindig van esélye a hazai ipari kkv-knak felzárkóznia az európai középmezőnyhöz. Az előadásból kiderül, hogy az IVSZ projekttapasztalatai alapján ez a jóslat megállja-e a helyét vagy sem. Vannak e pozitív tendenciák, vagy minimum még egy generációváltást ki kell várnunk?

Előadás: Tordai Balázs, az IVSZ szakmai vezetője

Kameraszenzorok – gépi tanulással támogatott képelemzési módszer a gyártásban
2020.07.14.
11:00–11:25

Az Ipar 4.0 egyik alapvetése, hogy elegendő információ álljon rendelkezésre ahhoz, hogy a már megszokott szakértői rendszereink adatbázisait összekapcsolva, hasznot érjünk el.

Mi van akkor, ha ezek az adatok részlegesen vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre? Ebben az esetben megoldást nyújtanak a hagyományos érzékelési és adatgyűjtési módszerek (pl.: PLC-n keresztül SCADA rendszerek által) vagy pedig kameraszenzorokat alkalmazunk. A kameraszenzorok a kameráktól érkező képek, videók feldolgozását végzik el gépi tanulás segítségével, majd a feldolgozás után a rögzített adatokat eltárolják egy adatbázisban – akárcsak a SCADA rendszerek esetében.

Az ilyen rendszerek segíthetnek a selejt azonosításában, a gyártott termékek számának meghatározásában, a szalag mozgásának elemzésében és még rengeteg minden másban. Az esettanulmány során azt fogjuk áttekinteni, hogyan lehet a feldolgozást úgy leegyszerűsíteni, hogy a modellképzés-feldolgozás kellően egyszerű, közérthető legyen és hogyan kerül ez a feldolgozási, számolási megoldás alkalmazásra olyan sebességgel és pontossággal, amely hatékonyabb, mintha ember végezné.

Előadó: Nagy-Huszár Imre, a 4iG senior szolgáltatásmenedzsere

Kávészünet
2020.07.14.
11:25–11:40
KONKRÉT MEGOLDÁSOK, JÓ GYAKORLATOK
2020.07.14.
11:40–13:10
Automation and control
2020.07.14.
11:40–11:55

Az automatizálás nem új keletű terület az üzleti életben. Egyre többen implementálják üzletükbe a különböző szakmai megoldásokat. Az viszont egyértelmű, hogy a jelenlegi válsághelyzet felgyorsítja azokat az ágazatokat, ahol a humán munkaerő csökkentése, a termelés és a munka stabilizálása áll a fókuszban.
Azt már lehet látni az elmúlt hetekben is, hogy a téma iránti fogékonyság és nyitottság drasztikus mértékben nőtt meg. Ezen a területen vannak operatív résztvevők, akik saját termékeiket vagy egy adott gyártó termék portfólióját értékesítik, és ehhez adnak tanácsadást. Ez a jellemző üzleti modell.
Idén azonban egy új szereplő jelent meg a piacon, akik ugyanúgy a hagyományos üzleti modellt követték évtizedeken keresztül, de szakmai tudásuknak és tapasztalatmennyiségüknek köszönhetően elindították az első, „automation and control” stratégiai tanácsadással foglalkozó céget. A nemzetközi szinten is egyedülálló irány mögött magyar szakemberek állnak, és tanácsadóként egy teljesen más lencsén keresztül vizsgálják a cégek hatékonyságát.
Előadás: Bíró György, a LENS Consulting Group üzletfejlesztési igazgatója

Integrált számítás, összeolvadó területek - avagy az ipari vezérlőrendszerek biztonsága
2020.07.14.
11:55–12:10

Az IT és az OT szükségszerű integrációja, gyakorlati kihívásai és megoldási lehetőségei: IT-OT konvergencia, ipari vezérlések fenyegetettségei, lehetséges védelmek.
Előadás: Csinos Tamás, a Clico ügyvezetője

A raktáros álma
2020.07.14.
12:10–12:25

Automata raktárrendszerek, önvezető targoncák gyártói a jövő raktáráról.
Előadás: Somogyi Attila, a Jungheinrich automata rendszerekért és raktár berendezésekért felelős értékesítési vezetője

Váltóáram a hazai élelmiszeripari és építőipari anyagáramban
2020.07.14.
12:25–12:40

Az Ipar4.0 nem csak az autóiparról szól. A magyar tradíciókkal rendelkező élelmiszeripar és építőipar hatékonysága elmarad az elvárttól. Az ágazatok digitalizációja egyedi megközelítést kíván. Látszólag hasonló technológiákra van szükség a rácsos kapu színkódjának mérése  és a zöldborsó osztályozásakor, de kell az informatikusi alázat a szükséges megértéshez.

Előadás: Tordai Balázs, az IVSZ szakmai vezetője

Ömlesztett anyagok robotizálása
2020.07.21.
12:40–12:50

Előadó: Korondi Brúnó, a Photoneo sales managere a kelet-közép európai régióban

Egyedi igények – a tömegtermelés forradalma
2020.07.14.
12:50–13:20

A panelbeszélgetésben szó lesz az egyedi igények alapján megvalósuló tömegtermelésről, amikor a gyártósorok nem hetekig, esetleg hónapokig készítik ugyanazt a terméket, hanem akár egy-egy termék után átállnak, hogy a beérkező ügyféligényeket azonnal és pontosan kiszolgálják. Az ilyen típusú termelés csak magasszinten integrált rendszerekkel valósítható meg.
Kerekasztal-beszélgetés: Rab Gergely, a Dell senior konzulense; Rehák Bálint, a Bosch Rexroth Ipar 4.0 és Digitalizációs üzletágának vezetője; Tordai Balázs, az IVSZ szakmai vezetője

Előadók

Alföldi Zoltán
Alföldi Zoltán
Bíró György
Bíró György
LENS Consulting Group
Charaf Hassan
Charaf Hassan
BME VIK
Csinos Tamás
Csinos Tamás
Clico
Korondi Brúnó
Korondi Brúnó
Photoneo
Nagy-Huszár Imre
Nagy-Huszár Imre
4iG
Rab Gergely
Rab Gergely
Dell
Rehák Bálint
Rehák Bálint
Bosch Rexroth
dr. Solymár Károly Balázs
dr. Solymár Károly Balázs
ITM
Somogyi Attila
Somogyi Attila
Jungheinrich
Sziebig Andrea
Sziebig Andrea
ITB
Tordai Balázs
Tordai Balázs
IVSZ

Helyszín

Helyszín:
Cím: Budapest, Magyar Tudósok Körútja 11.

Részvétel

Helyszín: ÉLŐ KÖZVETÍTÉS az ITB FACEBOOK-OLDALÁN (facebook.com/itbusiness.hu), az ITB CLUB zárt csoportban.
Regisztráció: Díjmentes, de előzetes jelentkezéshez kötött, ezen a linken tud bejelentkezni a zárt ITB CLUB csoportba.

Kapcsolat

A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseivel, forduljon hozzánk bizalommal:

Program – Sziebig Andrea
asziebig@itbusiness.hu

Regisztráció/szervezés
itbkonferencia@itbusiness.hu

Szponzoráció – ITB sales team
sales@itbusiness.hu